האינפלציה והציפיות לאינפלציה לשנה מצויות בסביבת הגבול העליון של היעד והציפיות לשנה השנייה ואילך מצויות בתוך תחום היעד, בחלקו העליון. ניכרת בלימה של התמתנות אינפלציית הלא-הסחירים.

מאז החלטת המדיניות הקודמת השקל נחלש מול הדולר והאירו בכ-1.3%, ובמונחי השער הנומינלי האפקטיבי בכ-1% תוך שנרשמה תנודתיות גבוהה בשוק.

חטיבת המחקר מעריכה כי התוצר יצמח בשיעור של 1.5% בשנת 2024 ובשיעור של 4.2% בשנת 2025, שיעורי צמיחה נמוכים מתחזית אפריל ב-1.3% במצטבר. לאי הוודאות אודות ההתפתחויות השונות במלחמה תיתכן השפעה מהותית על התחזית.

בשוק הדיור נמשכת העלייה במחירי הדירות ובביצועי המשכנתאות. הפעילות בענף הבינוי מתאוששת בהדרגה אך המגבלות על פעילות הענף נוכח המלחמה עדיין משמעותיות.

מגמות האינפלציה בעולם מצביעות על המשך התכנסות לעבר היעד אך בקצב איטי ביחס לתחזיות קודמות מתחילת השנה. על רקע אלו ממשיכים הבנקים המרכזיים העיקריים לאותת לשוק כי לא יהססו להותיר את הריבית ברמה מרסנת לאורך זמן.

על רקע המשך הלחימה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית.

רביב כרמי, מנכ"ל חברת אפסילון מקבוצת הפניקס אומר כי "בנק ישראל ממשיך לשקלל בין הגורמים להפחתת הריבית לבין אלו שמביאים אותו להחליט להותירה ללא שינוי. בגדול, הסיבות להפחתת הריבית היו, כי מדד מאי הפתיע כלפי מטה, שיעור האינפלציה השנתי 2.8% (אינפלציית הליבה 2.2% במרכז היעד של בנק ישראל 1%-3%); המדד המשולב נותר ללא שינוי; האטה בקצב ההתאוששות במשק; מגמה עולמית של תחילת הורדות ריבית, כאשר בארה"ב צפויות השנה בין הורדת ריבית אחת לשתיים החל מספטמבר 2024; שאיפה להקל על נוטלי המשכנתא וההלוואות הצרכניות בריבית משתנה.

"אולם הסיבות להותרת הריבית ברמתה הנוכחית הן: אי-הוודאות התקציבית – בנק ישראל מקווה להתנהגות פיסקלית אחראית של הממשלה, אי פריצת מסגרת התקציב , קיצוץ בהוצאות לא הכרחיות ואולי אף העלאת מיסים, בטרם ישוב למתווה של הורדות ריבית. הסיכונים הגיאו פוליטיים הרובצים לפתחנו עקב הימשכות המלחמה; פרמיית הסיכון של מדינת ישראל המהווה אינדיקטור ברור לדירוג הכלכלי שלנו בעיני העולם, נותרה גבוהה; תנודתיות גבוהה בשוק המט"ח.

"כאמור, בנק ישראל מעדיף כרגע לנקוט בגישה יותר זהירה. מבחינתו, הבלם העיקרי להורדה מיידית של הריבית הינם, בעיקר, המצב הבטחוני והסיכונים הגיאו – פוליטיים על כל המשמעויות שלהם", מסכם כרמי.

מתן מזרחי, מנהל מרחב ירושלים באלדר משכנתאות, הסביר כי "שיאים של מעל עשור בתשואות האג״חים, מלחמה שעדיין בשיאה ואינפלציה שמסרבת להתמתן הם הגורמים העיקריים לכך שהריבית לא השתנתה ועומדת עדיין על 4.5%. ערב הודעת הריבית הייתה תמימות דעים גורפת שלא יהיה שינוי ומעטים האנליסטים/ כלכלנים שגרסו אחרת. כל עוד המלחמה מתרחשת הסיכון במשק הישראלי גבוה מאוד ומשמש כחסם משמעותי להורדת הריבית. סיום המלחמה יוביל כנראה לייצוב השוק, הורדת חסמים ויחזיר את המשק ישראלי חזרה לקצב התמתנות האינפלציה שהייתה כאן ערב המלחמה.

"מעבר למלחמה צריך לזכור שגם המצב הגאופוליטי בישראל לא טוב וייתכן שבסיום המלחמה ניכנס שוב למערכת בחירות שתעכב את כל נושא קבלת ההחלטות ויגרום למצב לעמוד עוד תקופה ארוכה מהמצופה. על פי נתונים שפרסמה הלמ״ס, מחירי הדירות בישראל עלו מאז ראשית 2024 בקרוב ל-5% ומוביל קצב של כ-12%, שרק שנת 2022 עם זינוק בשיעור של 15% מתחרה בה. בנוסף לכך, עלייה של 87% בבקשות חדשות למשכנתא בחודשיים האחרונים וחוסר אמון של המשקיעים בהורדת הריביות בטווח הקצר. כל אלה מראים שהשוק חוזר לבעבע וממשיך את ההתאוששות שהייתה ב2023 עד פרוץ המלחמה".

לכתבה המלאה באתר BIZZNESS